Rotasyon
Kalıp Tasarımı

Bir telefon kadar yakınız.. 0 555 661 75 71

Rotasyon kalıpları hacim kalıbı olarak nitelenen kalıplardır.

Kalıbın içi, ürünün dış formundadır ve ürün bu yüzeye sıvanarak kalıbın iç şeklini alır. Üretim esnasında, hammadde, fırın içerisinde eridiği için; kalıbın et kalınlığı ısı transferine engel olmayacak bir kalınlıkta olmalıdır.
Kalıp bağlantıları olarak Türkiye’de yapım basitliğinden dolayı çoğunlukla cıvata kullanılır.
Aslında bağlantılarda cıvata kullanımı, kalıp oturma yüzeylerindeki küçük hataları telafi etmesi ve sağlam olması gibi avantajlara sahiptir. Bununla beraber kalıp açma-kapama zamanını arttıran bir faktör olduğu için bağlantılarda kelepçe kullanmak daha mantıklıdır. Fakat bağlantılarda kelepçe kullanılacaksa, fırında ısınmadan kaynaklanan genleşme göz önünde bulundurulmalı ve ısındıkça kalıbı sıkan bir tasarım geliştirilmelidir.
Kalıp malzemesi olarak baktığımız zaman, rotasyon kalıpları alüminyum ve sac kalıp olmak üzere temelde 2 başlık altında incelenebilir.

 

Tasarımda Dikkat Edilmesi Gereken Üç Önemli Konu Vardır;

  • Duvarlı veya geniş düzeye sahip kalıplarda hava boşluğu en önemli öğedir. Tavsiye edilen boşluk büyüklüğü hacme göre 10-14mm arasında değişmektedir. Toz halindeki ham maddenin kalıptan kaçmasını engellenmek için hava boşluğundan çelik yün ya da fiberglas bir tüp geçirilir.
  • Kiss-off Kalıp, Kiss-off kalıpta hava boşluğuna kadar giden tepesi kesilmiş koni çekirdek önemlidir çünkü bu sayede plastik kalıplanan ürünün karşı yüzlerinde sertleşen bir tüp oluşturur.
  • Kalıp Açısı (Draft Angle) Kalıp açısı, kalıbın ayrışma noktasına dik gelen konik açılardır. Bitmiş ürünün kalıptan çıkmasını sağlar. Bu açı ne kar büyükse, ürünün kalıptan çıkması o kadar kolaylaşır. Polietilen malzemede küçülme oranı yüksektir. Bu yüzden kalıbın dış yüzeyindeki kalıp açıları 0-1 derece gibi küçük rakamlar olabilir.

Bülten için mail adresinizi giriniz

bizden haberdar olun..


[contact-form-7 404 "Bulunamadı"]